Прокуратурата е прекратила едно от делата, които води срещу Васил Божков,

...
Прокуратурата е прекратила едно от делата, които води срещу Васил Божков,
Коментари Харесай

Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Божков

Прокуратурата е прекратила едно от делата, които води срещу Васил Божков, оповестява. Изданието се базира на Георги Гатев, един от юристите на Божков, който през вчерашния ден изненадващо се върна от Дубай. Прекратено е разследването за опит за държавен прелом - закононарушение против републиката. Постановлението на четиримата наблюдаващи прокурори за прекратяването е от 1 юни 2023 година

Държавното обвиняване досега не е съобщавало за това си решението. При завръщането на Божков през вчерашния ден от прокуратурата осведомиха, че ще му бъдат предявени обвиняванията по три каузи, а не по четири. Срещу Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства, напомня изданието - така наречен хазартно дело, за неплащането на такси, делото за подбуждане на 4 убийства, трето дело, обвързвано с антиките му и последното за закононарушението против републиката.

Делото по глава Първа от Наказателния кодекс беше образувано през 2020 година от спецпрокуратурата, а Божков е упрекнат по него на 19 юли 2021 година Във връзка с това разследване прокуратурата популяризира записи като това стана малко след началото на всеобщите протести през лятото на 2020 година против държавно управление тогава на Бойко Борисов и основния прокурор по това време Иван Гешев. Според проверяващите Божков е коментирал организирането на демонстрациите с журналиста Огнян Стефанов, както и с някогашния народен представител от БСП Александър Паунов. По това време една от честите опорни точки срещу протестите беше, че демонстрациите са платени от Божков.

Според четиримата наблюдаващи прокурори по делото не са събрани доказателства за осъществено закононарушение - опит за прелом, проведена незаконна група или друго. 

Пред " Сега " Гатев споделя и че на клиента му е била връчена призовка да се яви като очевидец по делото за изнудването му. Кога и по какъв начин ще се случи това обаче зависи от мярката за неотклонение, която съдът ще наложи на Божков.През май т.г., до момента в който се разгаряше спорът сред тогавашния основен прокурор Иван Гешев и водача на ГЕРБ Бойко Борисов, Божков заяви, че е подготвен да се върне като предпазен очевидец против Бойко Борисов. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР